Lekári evidovali v kraji v 6. týždni 11.313 prípadov chrípkových ochorení

06.02.2009 Prešov

Prešov 6. februára (TASR) – Lekári v Prešovskom kraji zaevidovali v šiestom kalendárnom týždni 11.313 pacientov, ktorí ochoreli na chrípku alebo chrípke podobné respiračné ochorenia.
Ako dnes uviedla pre TASR zástupkyňa hlavnej hygieničky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Slávka Zakuťanská, počet pacientov oproti minulému týždňu vrástol o 2335 prípadov.
Z údajov RÚVZ ďalej vyplýva, že chorobnosť v kraji dosiahla úroveň 2114 prípadov na 100.000 obyvateľov. \"Vzhľadom na prekročenie počtu chorých bola tento týždeň zatvorená IV. základná škola vo Svidníku a ZŠ Rovné v Svidníckom okrese. Napriek pretrvávajúcemu vzostupu chrípkových ochorení sa stále nedá hovoriť o epidémii, \" konštatuje Zakuťanská a dodáva, že nárast počtu ochorení sa dá očakávať aj v nasledujúcom týždni.
Počas posledných troch týždňov chrípka najviac postihovala deti do piatich rokov, teraz je najviac prípadov hlásených vo vekovej kategórii od 15 do 19 rokov. Zdravotné problémy sa u chorých prejavujú vysokými teplotami, bolesťami kĺbov alebo chrbtice, až následne sa ukáže zápal hrdla, prípadne kašeľ.
V rovnakom období minulého roka evidovali lekári na území Prešovského kraja celkom 12.696 pacientov s chrípkovým ochorením. Takmer vo všetkých okresoch kraja vtedy pristúpili zriaďovatelia aj zatvoreniu viacerých škôl a školských zariadení. Rovnako boli obmedzené návštevy v nemocniciach a zariadeniach poskytujúcich sociálnu starostlivosť.
 

Vyberte región